Voorbeeld tekening over kinderboek illustraties

Karikaturaal

Als ik voor kinderen tekeningen maak, overdrijf ik graag een beetje. Daardoor is het duidelijker of iemand blij of verdrietig is, en kan de jonge lezer zich beter inleven in de situatie die ik getekend heb. Kinderboeken mogen wat mij betreft lekker uitbundig worden geïllustreerd. Mensen en dieren kunnen heel natuurgetrouw worden weergegeven, maar ik vind het wel leuker met een vleugje cartoon. De houdingen en gezichtsuitdrukkingen teken ik graag lekker expressief.

Tekenplezier

Een illustratie is het leukst als het tekenplezier nog goed te zien is! Soms is het wel eens moeilijk om iets goed op papier te krijgen, en dan moet je wel eens aanpassen of opnieuw beginnen. Mijn streven is dat een illustratie voor kinderen er toch soepel getekend uit ziet als hij af is.

Inspiratie

De natuur en dan met name dieren zijn een favoriet thema voor mijn illustraties. Ik hou niet zo van dieren aaien of voeren, maar wel van ze bekijken en tekenen. Het liefst van een veilige afstand, want eigenlijk vind ik de meeste dieren eng. En ik ben er voor om dieren met rust te laten. De natuur zijn gang te laten gaan en er van gepaste afstand van te genieten, of te gruwelen want dat komt ook voor.

Consequent

Ik vind het heel fijn als alles in de tekening “klopt”. Dan bedoel ik niet dat alles er uit ziet als een foto of waargebeurde situatie, maar dat alles wat je ziet in de illustratie klopt binnen het verhaal.

Illustratie bij een verhaal over een leeuw die zijn geheugen kwijt is
Deze leeuw is zijn geheugen kwijt en weet niet meer wat hij lekker vind. Hij kijkt bij andere dieren wat ze eten.

Tekenstijl

Ik kan tekeningen maken met veel detail of juist wat lossere tekeningen. Het is maar net wat het best bij het verhaal past.

Soms is het huist fijn om allerlei kleine dingetjes of grapjes te verstoppen, zodat je wat langer naar de illustratie kan kijken. Terwijl het bij een ander verhaal wenselijk is dat er lekker veel vaart in zit.

Elk verhaal is anders, en daar zal ik mijn stijl op aanpassen. Maar een aantal dingen zullen overeind blijven. Ik probeer met het overdrijven van sommige onderdelen de aandacht te trekken naar wat belangrijk voor het verhaal is en bij andere minder belangrijke stukken in de tekening weer wat natuurgetrouwer en/of minder gedetailleerd werken.

Theorie

Het kleurgebruik, kleurcontrasten en de verzadiging van de kleuren. Hoe scherp alles wordt gerenderd (kan je afzonderlijke spieren zien en is er veel aandacht voor de stofuitdrukking. Standpunt, hoe groot is je onderwerp ten opzichte van de rest van de tekening. Hoe hoog of laag is het in de illustratie geplaatst. centraal of aan de rand. Het is allemaal van invloed op de sfeer van de prent. Er zijn zo ongelooflijk veel mogelijkheden.

Ook al doe ik heel veel op gevoel. Het is toch fijn om ook theoretische kennis te hebben, zodat, als het beeld anders uitpakt dan ik hoopte, ik in de theorie een verklaring en een oplossing kan vinden.

Tekenen voor kinderen

Voor kinderen maak ik ook live tekeningen in een paar  ziekenhuizen in de regio Rotterdam. Dat doe ik als vrijwilliger voor Stichting Tekenen voor Kinderen. Behalve dat het heel dankbaar werk is heb ik hierdoor ook veel inzicht in wat kinderen leuk vinden. 

potlood tekening van leeuw onder water
Dezelfde leeuw maar dan met de reiger van onder water bekeken